neděle 4. ledna 2015

(nejen) Vánoční likéry

Letos, ehm tedy spíše už loni, jsem dělala první likéry. Nechtěla jsem vyrábět klasický vaječňák, protože ten nejlepší dělá kolegyně a nechtěla jsem jí v tom konkurovat :-). Vybrala jsem si tedy dva likéry. Jeden je karamelový a druhý je z ledových kaštánků. Oba byly opravdu supeeer.



Zde najdete recepty na oba dva.

Recept na Karamelový likér (cca 1 l):
1 plechovka karamelového kondenzovaného mléka
1 lžíce instantní kávy rozpuštěná v 1 lžíci horké vody
1 lžička vanilkového extraktu
400 ml rumu
500 ml smetany ke šlehání

Zkaramelizované kondenzované mléko v míse promícháme s kávou, vanilkou a rumem dohladka. Pak dobře promícháme se smetanou. Poté nalijeme do skleněných lahví (já použila 200 ml skleněné lahvičky, ale můžete použít i 500 ml) a v chladničce necháme odpočinout. Likér vydrží minimálně 2 - 4 týdny.


Recept na Vánoční likér s kaštánky (cca 1 l):
250 ml smetany ke šlehání
3 ks ledových kaštánků
4 čtverečky hořké čokolády
1 plechovka Salka (můžete použít i zkaramelizované)
500 ml rumu

Smetanu ke šlehání spolu s kaštany a čokoládou za stálého míchání přivedeme k varu a ihned odstavíme z plotny. Hmotu, která nám svařením mírně zhoustla vymícháváme, aby se v ní nenadělaly hrudky a škraloup. Do zchladlé hmoty přidáme Salko, vymícháme dohladka a přidáme 500 ml rumu.
Opět můžeme rozlít do uzavíratelných skleněných lahví. Likér vydrží i měsíc, ale tak dlouho vám v ledničce stejně nezůstane :-).

Oba likéry jsou docela silné, ale chuťově vynikající.
Jdu si dát posledního frťánka likéru a užiju si poslední pohodový a klidný den.

Hezkou neděli vám všem,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat