Po delší odmlce jsem se rozhodla, že Vám tu dám recept na opravdu vynikajícní koláčky. Takové dělala moje babičky a my jsme jim doma říkali moravské. Jsou to kynuté koláčky s tvarohovou náplní a na vrchu s povidly a drobenkou. Naprostý luxus prostě. Proto jsem byla ráda, když jsem přesně ten recept našla u Josefa Drábka v kuchařce. Díky Pepčo :-)
Tak tady máte recept:
Na kvásek:
300 ml mléka
1 lžička cukru
kostka droždí
špetka soli
Na těsto:
100 g polohrubé mouky
50 g moučkového cukru
2 žloutky
lžička soli
250 ml oleje
hladká mouka (cca 500 g)
Na náplň:
2 tvarohy po 250 g
2 sáčky vanilkového cukru
1 vejce
povidla na vršky koláčků
Na drobenku:
160 g hrubé mouky
80 g másla
80 g krupicového cukru
Nejdříve si připravíme kvásek. Do vlažného mléka přisypeme cukr, droždí a špetku soli. Necháme vzejít.
Do větší mísy prosejeme polohrubou mouku s moučkovým cukrem, přidáme žloutky a lžičku soli. Přilijeme polovinu kvásku a zamícháme. Přisypeme trochu hladké mouky a zapracujeme jí do těsta. Poté vlijeme zbytek kvásku, přidáme zbytek hladké mouky a vypracujeme v hladké těsto.
Těsto pak necháme pod útěrkou kynou cca 1 hodinu.
Mezi tím si připravíme tvarohovou náplň. Smícháme všechny ingredience a mícháme, dokud se pořádně nespojí.
Drobenku připravíme spojením všech ingrediencí, mícháme je rukou a mezi prsty mneme tak, aby nám vznikla drobivá konzistence.
Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky, ze kterých prsty či válečkem vyválíme placky a ty plníme tvarohem. Koláčky zabalíme tak, aby spoj byl naspod. Prsty do koláčků uděláme doprostřed důlek a ten plníme povidly. Na vrch sypeme drobenku.
Poté pečeme v troubě rozehřáté na 150 stupňů. Hotové koláčky mají mít zlatavou barvu.
A máme hotovo. Pak už jen necháme vychladnout. Kdo chce, může je ještě posypat moučkovým cukrem.
Tato dobrota je ideální na oslavy a nebo třeba jen tak na víkend.
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat