pátek 5. června 2015

Lidl výzva - proč ne?!

V pondělí jsem na stránkách Lidlu zjistila, že vyhlásili soutěž pro blogery. Samozřejmě mě to zaujalo, i když nejsem kdo ví jaký profík. A když jsem si přečetla pravidla a podmínky soutěže, bylo vymalováno. Musím do toho jít a hotovo.

Zadání bylo jasné. Použít 3 konkrétní suroviny(sušenky, čokoláda na vaření a sezónní ovoce) a vytvořit z nich letní originální dezert. Blesklo mi to hlavou hned. Zda je originální? Mno to nevim, ale zda je můj? Rozhodně!

Tak tady ho máte :-) Je to tzv. Letní sen (karamelové sušenkové drobky, kokosový krém z mascarpone, jahody a čokoláda). Lze si ho udělat doma do pohárků a nebo si ho můžete i vzít na cesty (na piknik, do práce, do školy,...)



Recept na Letní sen:
1 balení vanilkových sušenek Petit Beurre
100 g čokolády na vaření Fin Carré (samozřejmě pokud čokolády chcete více, můžete použít celé balení)
250 g mascarpone
malá plechovka kokosového mléka
100 g cukru krupice
100 ml smetany
250 g jahod (lze nahradit i jiným ovocem - maliny, borůvky, banány apod.)
cukr moučka (dle potřeby)

To jsou ty 3 povinné ingredience
 
Zde mám krom smetany vše potřebné.

Postup:
Jako první si nachystáme čokoládové zdobení. Ve vodní lázni rozehřejeme 100 g čokolády na vaření.
Prkénko či malý tác vyložíme pečícím papírem a rozehřátou čokoládou na něj malujeme ornamenty jaké se nám zlíbí. Když je dílo dokonáno, uložíme do lednice zchladit. Zbytek rozpuštěné čokolády schováme na později.
 
Nyní se pustíme do karamelových sušenkových drobků.
Celé balení sušenek dáme do silnějšího uzavíratelného sáčku a položíme jej na kuchyňskou linku. Válečkem či pěstičkami (to jsem praktikovala já) rozdrtíme sušenky na menší drobky, ale ne zas úplně malé, chceme tam ty sušenky přiznat, takže tam nějaké větší kousky nechte.
Nyní si připravíme karamel. Do hrnce či pánve se silnějším dnem dáme na dno trochu vody. Pak přidáme cukr a trochu s hrncem kroužíme sem tam, aby se nám cukr začal trochu rozpouštět. Pak hrnec dáme na oheň a na středním plamenu zahříváme, dokud se nám cukr nezačne rozpouštět a zlátnout. S hrncem občas zakružte ve vzduchu, aby se vám cukr uvnitř nepřipaloval a dělal se rovnoměrně. Nikdy jej nemíchejte vařečkou (mohly by se vám udělat hrudky). Jakmile začne zlátnout, snižte plamen. Jakmile je cukr zlatavý, přilijeme do něj vlažnou smetanu a nyní už mícháme metličkou, dokud se hmota nespojí. Jakmile máme hotovo, odstavíme z ohně. Necháme chvilku odpočinout a pak do karamelu přisypeme sušenkové drobky a pořádně zamícháme, aby se všechny sušenky obalily karamelovou dobrotou.
Pak si připravíme krém.
Do mísy si dáme mascarpone, celou tuhou část z kokosového mléka a 4 lžíce kokosové vody. Šleháme, dokud se nám hmota nespojí. Ochutnáme, a pokud se nám to zdá málo sladké, přidáme cca 1 lžíci moučkového cukru (či podle vaší chuti).
Omyjeme ovoce a nakrájíme na kostičky.
Nyní je čas na kompletaci.
Do pohárku či cestovní krabičky si na dno dáme zkaramelizované sušenky, pak vrstvu kokosového krému, na něj poklademe nakrájené ovoce a pak ještě trochu krému. Na vrch dáme do středu trochu rozpuštěné čokolády a sušenkové drobky. Po okrajích dozdobíme čtvrtkami jahod a čokoládovými ornamenty, co jsme uložili do lednice.

Zkoušela jsem to i opačně - sušenkové drobky, jahody a pak až krém a čokoláda a též je to super.
Při jezení se stejně zaboříte až na dno a snažíte se lžičkou cestou sebrat všechny ingredience :-) Postup vrstvení je tedy individuální. Mě chutnaly obě varianty.

 

Finální zdobení je samozřejmě na vás a vaší fantazii. Já si to vytvořila takto.

Zde je ještě detail cestovní krabičky:

Doporučuji udělat den před tím, než si jí chcete někam vzít. Dezert se krásně zachladí a i v horkém dni Vám pak vydrží krásně pevný i pár hodin.

Tento dezert jsem nechala testovat mými dvorními ochutnávači (díky díky díky) a prý je dobrý :-) Tak doufám, že bude chutnat i vám.

Dobrou chuť a přeji vám hodně krásných slunečných dnů,

Péťa

P.S. Kokosový krém není výrazně kokosový, ale krému dodá krásnou vláčnou konzistenci a jemnou chuť.

Žádné komentáře:

Okomentovat