středa 22. července 2015

Svatební koláčky

Před nějakou dobou jsem dostala mail od budoucí nevěsty, že by ode mě chtěla svatební koláčky. Prý budou putovat až do Německa, aby jim ukázala pravé poctivé dobroty :-) To mě moc potěšilo. No doufám, že budou koláčky těšit nejen nevěstu, ale i svatebčany.




Dost bylo keců, přejdeme rovnou k receptu:
Na těsto:
750 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
6 velkých žloutků
500 g změklého másla
100 g změklého sádla (kvůli křehkosti)
2 kostky droždí
30 g cukru krupice
250 ml mléka

Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
1 celé vejce
2 cm měkkého másla
4 lžíce cukru
citronová kůra

Ořechová náplň:
2 dcl vlašských ořechů rozsekané v mixéru na moučku
20 piškotů na drobečky
1 cm másla
3 lžíce cukru
1 bílek

Povidlová náplň:
1,5 dcl švestkových povidel
3 lžíce rumu
3 lžíce piškotových drobečků

Drobenka:
3 cm másla
5 lžic polohr. mouky
3 lžíce cukru krupice
vanilkový cukr

Postup na těsto:
Do menší mísy si odvážíme mouky, cukr a špetku soli. V druhé větší míse našleháme tuky a žloutky do pěny. Ve třetí nádobě rozmícháme droždí se studeným mlékem. Do tukové nádoby přisypeme mouky, vlijeme kvasnicové mléko a hněteme cca 5 minut, dokud neuhněteme krásně pevné těsto. Pokud se vám zdá, že těsto lepí, přidejte mouku.
Nyní pozor, nedáváme kynout. Těsto si rozdělte na 8 ks a 7 ks dejte do lednice a ten poslední začneme hned zpracovávat.

Z těsta děláme malé kuličky a klademe je na plech vyložený papírem. jednotlivé kuličky palcem či prsty od středu zmáčkneme, aby nám vznikl důlek.
Potřeme rozšlehaným vejcem, do dolíku stříkneme trochu náplně a posypeme drobenkou.
Vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme dozlatova.

Postup na náplně:
Ingredience jednotlivých náplní smícháme do jednotné hmoty a vždy přendáme do cukrářských sáčků.


Já jsem je ještě v závěru posypala moučkovým cukrem s vanilkou.

Z tohoto množství uděláte cca 2,5 kg koláčků.

Konzumovat se mohou samozřejmě hned, ale lepší jsou od 2 dne a vydrží až týden. Lze je také i zamrazit. Jsou poté i křehčí.

Petra


Žádné komentáře:

Okomentovat