sobota 5. listopadu 2016

Bramborový koláč

Nedávno jsem měla návštěvu, přijela kamarádka s přítelem a malým prckem, tak jsem si říkala, že jim upeču něco nového, dobrého. K obědu dostali bavorské vdolky, takže sladké a k tomu jsem jim na večer či jen tak k sváče chtěla něco slaného. Takže jsem zvolila velmi jednoduchý, ale boží bramborový koláč s červenou cibulí.




Recept na koláč o průměru 24 cm:
700 g brambor
3 vejce
100 g polohrubé mouky
100 g nastrouhaného sýra
sůl
drcený černý pepř
2 větší červené cibule
50 g rozpuštěného másla
6 snítek oregána/ lístky bazalky

Brambory omyjeme a i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle a propláchneme studenou vodou. Necháme je okapat a pak opatrně vymačkáme v utěrce.
Brambory dáme do mísy, přidáme vejce, mouku a nastrouhaný sýr. Směs dle chuti osolíme, opepříme a promícháme. 
Cibule oloupeme a každou nakrájíme na asi 4 silnější kolečka. Formu na koláč vyložíme pečícím papírem, lehce ho potřeme máslem a naplníme těstem. 
Na těsto rozložíme kolečka cibule, pokapeme je zbylým máslem a pečeme v troubě předehřáté na 170 stupňů asi 40 minut dozlatova. Koláč dozdobíme čerstvými lístky oregána či bazalky a podáváme třeba se zakysanou smetanou.

Dobrou chuť,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat