sobota 5. listopadu 2016

Slaninový džem

Taťka měl nedávno narozeniny a čím je starší, tím je na dárky míň a míň náročný. Letos jsme se tedy se ségrou a mamkou rozhodly, že mu vyrobíme dárkový koš s jedlými dárky, salámy, sýry apod. Já mám jedlé dárky strašně ráda, jsou dělané s láskou a je to takové osobnější, než když koupíte parfém, oblečení, knížku.


Tak tady je :-)

Recept na 2 sklenice:
750 g kvalitní slaniny (nakrájené na kostičky)
8 malých šalotek
4 malé stroužky česneku (nasekané na jemno)
1 lžička chilli
1/2 lžičky mletého zázvoru
3 lžíce javorového sirupu
2 lžíce jablečného octa
2 lžíce třtinového cukru

Nakrájenou slaninu osmahneme na pánvi dozlatova. Jakmile slanina zhnědne, vyndáme kousky slaniny na ubrousek. V pánvi si necháme vypečený tuk ze slaniny a přidáme nadrobno nakrájené šalotky a česnek. Necháme zesklovatět. Přidáme chilli, zázvor a chvilku restujeme. Přidáme javorový sirup, ocet a cukr a chvilku povaříme. Přisypeme opečené kousky slaniny, snížíme teplotu a necháme cca 10 minut bublat, dokud se tekutiny nezredukují na hustou omáčku.
Přendáme do mixéru a mixujeme, doku nebude mít směs konzistenci džemu. 
Vložíme do sklenic a necháme vystydnout. V uzavřené nádobě vydrží až 4 týdny.

Dobrou chuť,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat