O Vánocích jsem prvně dělala i zdravější variantu cukroví. Většina byla bezlaktozová, bezlepková či raw. Musim říct, že mě to bavilo stejně jako normální cukroví. Chuťově většinu ani nepoznáte, mě osobně to přijde stejné, jako normální tučnější cukroví, jen je možná trochu víc křehké, takové nadýchanější. Dělala jsem celkem 8 druhů. Níže máte ukázku všech druhů. Pod nimi máte 2 recepty na raw cukroví.
Žitné perníčky s kokosem
Bezlaktozové, bezlepkové linecké s marmeládou (slazenou agáve)
Bezlaktozové ořechy z žitné mouky
Bezlaktozové, bezlepkové vanilkové rohlíčky
Raw mandlovo-kakaová kolečka slepovaná datlovým krémem
Raw ořechové kuličky
Raw kuličky Rafaelo
Raw tyčinky Bounty
Recept na Raw tyčinky Bounty:
100 g mandlí
90 g strouhaného kokosu
10 g kokosové mouky
60 g kokosového oleje
70 g sirupu z agáve
1 lžička vanilkového prášku
trocha vody
30 g kakaa
Náplň:
Namočíme mandle přes noc, poté je slijeme a v mixéru rozmixujeme. Přidáme kokos, kokosovou mouku, 20 g kokosového oleje (rozpuštěného), 50 g sirupu z agáve, vanilku, trochu vody a vše pořádně rozmixujeme. Necháme náplň 15 minut v chladničce. Mezitím si připravíme polevu.
Poleva:
Rozmixujeme kakao, zbytek kokosového oleje a sirup z agáve. Necháme odpočinout.
Rukou vytvarujeme tyčinky, pracujeme rychle, aby hmota příliš nezteplala. Tyčinky poté namáčíme v polevě nebo je polevou polijeme. Tyčinky dáme na plech a dáme do lednice vychladit.
Recept na Raw Raffaello:
1 hrnek strouhaného kokosu
vyloupané mandle
2-3 lžíce kokosového nebo agávového sirupu
1/3 hrnku kokosového oleje
špetka himalájské soli
1/4 hrnku kešu ořechů (předem je namočíme na cca 2 hodiny)
Rozpustíme kokosový olej, vmícháme do něj agávový sirup. Přidáme kokos s rozemletými kešu a řádně vše promixujeme v robotu. Poté lžičkou nabereme hmotu a rukama tvoříme kuličky. Do každé kuličky vložíme vyloupanou mandli. Hotové dáme do lednice, vyndáváme až před servírováním.
Oba recepty jsou docela jednoduché a chutnají opravdu dobře.
Petra
Žádné komentáře:
Okomentovat