pondělí 13. listopadu 2017

Domácí podmáslový chléb

Nedávno bylo v časopise několik receptů na domácí chleba bez kvásků. Přiznám se, že mít doma kvásek a pořád ho krmit, aby neumřel (ano, je to tak), tak to mě fakt neláká. Naštěstí jsou i recepty, kde stačí sušené droždí či normální rychlí kvásek z droždí. Jupí jej. A musim říct, že chleba je skvělý a dlouho vydrží čerství. Kousek jsem si dokonce i zamrazila a po rozmražený je pořád skvělý. Takže hrdě do něj.





Recept:
3 hrnky hladké mouky
2 lžičky soli
1/3 hrnku vody
1 hrnek podmáslí
1 lžíce medu
2 lžíce rozpuštěného másla
2 lžíce lněného semínka
2 lžičky sušeného droždí
olej na vymazání formy a misky

Do hnětače nejdříve dejte mouku se solí. Potom opatrně přidávejte studenou vodu s podmáslím, med, máslo, lněné semínko a droždí. Míchejte, dokud nebude těsto hebké. Pokud se těsto i po 10 minutách stále lepí, přidejte trošku mouky. Pak ho otočte na lehce pomoučenou pracovní plochu a vytvarujte hladkou kouli. Vložte ji do lehce naolejované misky, zakryjte ji vlhkou utěrkou a nechte v teple kynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem, asi 60 minut. 
Poté ještě jednou zpracujete těsto a vložte do vymaštěné formy, ideálně na srnčí hřbet. Nechte ještě 30 minut kynout. Předehřejte troubu na 250 stupňů a na dno dejte kastrůlek s horkou vodou. Vložíme do trouby a pečeme 45 minut, po 5 minutách stáhneme teplotu na 220 stupňů. Ještě horký chléb vyklepněte a nechte na mřížce vystydnout.

Přeji dobrou chuť,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat