Léto pomalu končí, za to svatby jsou v plném proudu. Jak již jsem se zmiňovala v předchozích článcích, i já se nyní často věnuju svatebnímu pečení a šílenství okolo. Na jedny koláčky jsem Vám už recept dávala a nyní bych ráda vyslyšela přání "davu" a dám Vám recept na tvarohové šátečky s drobenkou.
Recept na cca 2,5 kila:
Těsto:
750 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
6 velkých žloutků
500 g změklého másla
100 g změklého sádla
2 kostky droždí
200 g krupicového cukru
200 ml mléka
špetka soli
Tvarohová náplň:
500 g měkkého tvarohu
40 g cukru krupice
2 vanilkové cukry
1 vejce
2 cm měkkého másla
Drobenka:
250 g měkkého másla
250 g krupicového cukru
250 g polohrubé mouky
Na potření:
1 rozšlehané vejce
1/2 kostky másla
rum dle chuti
Do jedné mísy si odvážíme mouky, cukr a špetku soli.
V druhé větší míse ušleháme máslo, sádlo a žloutky do krémové konzistence.
Ve třetí nádobě si rozmícháme droždí s mlékem.
Do mísy s tuky přidáme mouky s cukrem a solí a pak to zalijeme droždím s mlékem. Uhněte si krásně tuhé těsto, které se nelepí. Pokud se Vám bude lepit, přidejte více polohrubé mouky. Těsto nedáváme kynout, kyne totiž až při pečení.
Těsto si tedy rozdělíme na menší bochánky a vložíme do lednice (zabráníme rychlému kynutí).
Jeden bochánek rozválíme na cca 3 mm placku a nožem či rádýlkem si uděláme čtverečky o velikosti cca 2,5 x 2,5 cm.
Náplň nachystáme tak, že ušleháme máslo s cukry a vejcem a na závěr přidáme tvarohy. Ušlehanou náplň vložíme do cukrářského sáčku a stříkáme malé bobánky do středu čtverečků. Protilehlé roky čtverečků spojíme pevně k sobě, až nám vznikne šáteček. Spoje opravdu hodně stiskneme k sobě, aby se nám při pečení nerozpojily.
Pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Jakmile máme plech plný, šátečky potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme drobenkou.
Drobenku vytvoříme smícháním všech ingrediencí.
Poté vložíme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme dozlatova.
Upečené šátečky potíráme rozehřátým máslem s rumem a necháme chvilku nasáknout. Poté ještě posypeme silnou vrstvou moučkového cukru.
Je to trochu časově i zručně náročné, ale věřte mi, že výsledek stojí za to.
Pokud se do toho někdo přeci jen odhodláte, přeji Vám hodně síly a hlavně, dobrou chuť.
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat