neděle 27. prosince 2015

Domácí vaječňák podle cizí babíííí

Nazvala jsem příspěvek Domácí vaječňák podle cizí babííí z toho důvodu, že recept jsem našla na netu a slečna ho pojmenovala Veječňák podle naší babi. Tak přece to nepojmenuji stejně že :-)

Každopádně loni jsem dělala karamelový likér a pak z ledových kaštánků, ale klasický jsem ještě nedělala, tak jsem se na něj vrhla letos. Hlavně kamarádka si o něj řekla, tak jsem si řekla, proč neeee. Vždy ho dělala naše babička, ale když už není mezi námi, někdo tu tradici musí převzít. Škoda jen, že mi nestihla předat její recept, který byl luxusní :-(



Takže jdeme na to.


Recept na vaječňák
4 žloutky
1 salko
1 vanilkový cukr
necelého půl litru rumu (je to pak dost silné)

Žloutky s vanilkovým cukrem šleháme 10 minut do pěny.
Přidáme kondenzované mléko (salko) a opět cca 10 minut šleháme. Necháme odpočinout cca 5 minut. Poté přendáme buď do kovové misky a nebo hrnce a nad ohněm šleháme a zahříváme. Musí se stále míchat, nesmí se vařit.
Poté odstavíme a nechám zchladit na pokojovou teplotu. V závěru přidáme rum a lehce prošleháme.
Nalejeme do sklenic a dáme zcela zchladit do lednice.
Doporučuju ho nechat cca 2 dny odležet, je pak lepčíííí.


To je zatím vše.

Krásné svátky všem,

Petra

Žádné komentáře:

Okomentovat