pondělí 1. srpna 2016

Levandulový sirup

U našich na chalupě jsem při sekání zahrady objevila obří trs levandule. Je fakt, že na nápad, z ní něco udělat než odkvete, mě přivedla sestra (díky ségra :-)). No takže v neděli před odjezdem jsem naběhla a nastříhala jsem si několik trsů levandule. Vonělo snad všechno, ale já to miluju.

Nechala jsem jí trochu proschnout a pak jsem se rozhodla, že první věc, co z levandule udělám je sirup. Ten se hodí na všechno sladké i na pečení.

Udělala jsem zatím jen malé množství cca 200 ml, páč jsem se bála, že to na poprvé nemusí vyjít.

Recept:
250 ml vody
200 g krupicového cukru
1 větší hrst květů levandule

Vše dáme do hrnce a vaříme dokud se voda nesvaří. Levandule začne krásně vonět už po chvíli, ale vzhledem k tomu, že je ve směsi cukr, doporučuji jednou za čas promíchat. Vaří se to docela dlouho, cca 1 a půl hodiny, ale je to jen odhad, neměřila jsem to. Hotové to bude, až směs bude mít hustou sirupovitou konzistenci. Poté scedíme přes cedník (bacha, ne ten plastový, to by se vám roztavilo), přidáme lžíci citronové šťávy a dle potřeby rozředíme vodou. Já to nechala spíš hustější :-)
Poté hned přelijeme do lahvičky a necháme úplně vystydnout. Skladovat můžete klidně v pokojové teplotě, ale já to mám radši v těhle vedrech v ledničce.

No a to je zatím z prvního testování levandule vše.

Mějte se krásně,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat