středa 6. prosince 2017

Batátový salát nejen na Vánoce

Každý máme určitě rádi o Vánocích salát. Letos jsem prošla workshopy cukrfree a tak i hodně experimentuju s jídlem bez cukru. Nedávno jsem zkusila batátový salát alá bramborový a je úplně skvělý. Zde vám na něj dám recept.



Recept: 
4 - 5 menších batát
1 větší červená cibule
1 hrnek hrášku
1,5 balení zakysané smetany
kvalitní šunka
4 vajíčka natvrdo uvařená
himalájská sůl
pepř
1 lžička hořčice bez cukru

Na domácí majonézu:
1 větší žloutek
1,5 lžičky šťávy z citronu
1 lžička vinného octa
1/4 lžičky hořčice bez cukru
1/2 lžičky soli
3/4 hrnku olivového oleje

Do vyšší nádoby vložíme žloutek, citron. šťávu, ocet, hořčici a sůl. Pomocí ručního šlehače směs šleháme, dokud se nevytvoří světle žlutá hmota. První čtvrtku hrnku oleje přidáváme po lžičkách, vždy jen pár kapek, vše dobře prošleháme. Zbylý olej za stálého šlehání opatrně přiléváme do směsi, dokud se nám nevytvoří tuhá majonéza. Hotovou majonézu necháme vychladnout v lednici.

Batáty uvaříme ve slupce a poté necháme vychladnout. Oloupeme slupku a nakrájíme batáty na kostičky. Na kostičky také nakrájíme cibuli, šunku a vařená vejce. Vše dáme do mísy, přidáme hrášek, osolíme, opepříme, přimícháme domácí majonézu, hořčici a zakysanou smetanu a vše pořádně zamícháme. Necháme vychladit a můžeme podávat.

Chutná to hodně podobně jako klasický bramborový salát, jen je zdravější, bez rafinovaných cukrů.
Dobrou chuť,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat