Nejsem nějak extra masová, ale co mám opravdu ráda jsou škvarky. Ne, že bych je jedla jen tak, to zase ne, ale například škvarková pomazánka a škvarkové placky, to je prostě top. Obojí uměla skvěle moje babička, ale bohužel si své recepty vzala sebou na onen svět, takže mi nezbývá než hledat a zkoušet recepty a doufat, že objevím aspoň něco hodně podobného tomu, co uměla jen ona. Recept na škvarkové placky jsem tu už dávala, ale teď jsem našla ještě recept na škvarkové rohlíčky a ty musim říct, jsou prostě nejlepčejší, co jsem kdy jedla.
Recept na 16 rohlíčků:
500 g polohrubé mouky
42 g droždí (1 kostka)
300 ml vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
125 g škvarků (já kupuju v sáčku)
2 lžíce sádla
1 lžička soli (nebo dle chuti)
1 žloutek na potření
kmín na posypání
hrubozrnná sůl na posypání
Necháme vzejít kvásek (do mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr). Do mísy dáme mouku, sůl, nadrobno nakrájené škvarky, sádlo a přidáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout cca 1 hodinu.
Těsto po vykynutí rozdělíme na 2 poloviny a z každé rozválíme kruh silný cca půl centimetru. Ostrým nožem kruh rozdělíme na 8 stejně velkých trojúhelníků.
Jednotlivé dílky srolujeme od nejširší strany po špičku a vytvarujeme do rohlíčků. Naskládáme na plech a potřeme žloutkem. Posypeme kmínem či hrubozrnnou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme dozlatova.
Upečené rohlíčky necháme vychladnout a pak jíme dle libosti. Vydrží krásně měkké a vláčné až několik dní. Případně je lze i zamrazit na později.
Dobré pečení a dobrou chuť,
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat