úterý 23. ledna 2018

Škvarkové rohlíčky

Nejsem nějak extra masová, ale co mám opravdu ráda jsou škvarky. Ne, že bych je jedla jen tak, to zase ne, ale například škvarková pomazánka a škvarkové placky, to je prostě top. Obojí uměla skvěle moje babička, ale bohužel si své recepty vzala sebou na onen svět, takže mi nezbývá než hledat a zkoušet recepty a doufat, že objevím aspoň něco hodně podobného tomu, co uměla jen ona. Recept na škvarkové placky jsem tu už dávala, ale teď jsem našla ještě recept na škvarkové rohlíčky a ty musim říct, jsou prostě nejlepčejší, co jsem kdy jedla. 



Recept na 16 rohlíčků:
500 g polohrubé mouky
42 g droždí (1 kostka)
300 ml vlažného mléka
1 lžička cukru krupice
125 g škvarků (já kupuju v sáčku)
2 lžíce sádla
1 lžička soli (nebo dle chuti)
1 žloutek na potření
kmín na posypání
hrubozrnná sůl na posypání

Necháme vzejít kvásek (do mléka rozdrobíme droždí a přidáme cukr). Do mísy dáme mouku, sůl, nadrobno nakrájené škvarky, sádlo a přidáme kvásek. Vypracujeme hladké těsto a necháme v teple vykynout cca 1 hodinu. 
Těsto po vykynutí rozdělíme na 2 poloviny a z každé rozválíme kruh silný cca půl centimetru. Ostrým nožem kruh rozdělíme na 8 stejně velkých trojúhelníků.
Jednotlivé dílky srolujeme od nejširší strany po špičku a vytvarujeme do rohlíčků. Naskládáme na plech a potřeme žloutkem. Posypeme kmínem či hrubozrnnou solí a vložíme do trouby vyhřáté na 190 stupňů a pečeme dozlatova.

Upečené rohlíčky necháme vychladnout a pak jíme dle libosti. Vydrží krásně měkké a vláčné až několik dní. Případně je lze i zamrazit na později. 

Dobré pečení a dobrou chuť,

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat