neděle 14. února 2016

Žitný chleba

Na přání kamarádky jsem tento víkend upekla žitný chleba. Dělala jsem ho poprvé a musim říct, že se povedl. K chlebům mám dost velký respekt, páč když všude čtu jak je potřeba kvásek a že pokud ho nemám, existuje kvásková mapa, kde mi někdo z okolí mile ráda kvásek předá, nooo pardon, ale i když mám ráda složité pečení, tohle je i na mě moc. Taaakže, pokud se nebudu inspirovat recepty alá Jája Hjuška, tak musím trochu improvizovat, no neeee. Výzev totiž není nikdy dost. 


Tak tady je. Vizuálně to sice nevypadá jako klasický chleba, mám ho popraskaný, ale na chuti to nic nemění. Třeba vám se podaří mnohem hezčejšíííí :-)


Recept a jeden menší chleba:
500 g žitné mouky (nemusí být chlebová)
1 sáček sušeného žitného kvásku (lze sehnat ve zdravé výživě)
1 sáček instantního droždí (lze nahradit 1/2 kostky droždí)
cca 350 ml vlažné vody
2 lžičky Himalájské soli
můžete přidat i různá semínka, já použila konopná, ale hodí se i oříšky, no prostě co máte rádi

Všechny suché suroviny smícháme a přidáme vlažnou vodu. Hněteme, dokud nám nevznikne vláčné, ale ne nějak extra lepkavé těsto.
Těsto necháme v míse na teplém místě kynout min. 2 hodiny. 
Poté pečeme ve vyhřáté troubě na 180 stupňů cca 60 minut. V průběhu pečení chleba kontrolujeme a párkrát jej potřeme vodou se solí. Zabráníte tomu, že kůrka bude extrémně suchá (tvrdá jak bota) a chleba bude vláčnější.

Chleba po upečení vyndáme a ještě ho přikryjeme útěrkou. Po vychladnutí můžeme papkat. 

Doufám, že Vám bude chutnat a v příštím článku se dozvíte recept na sladkou pomazánku, kterou si tento chleba můžete potřít ;-)

Dobrou chuť,
Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat