Už několik dnů jsem měla strašnou chuť na kynuté buchty s povidly nebo s tvarohem. Booože, já se tak nemohla dočkat. Už jsem se těšila, až na ně zadělám a pak jak je s kávičkou budu snídat.
No utřu si slinu a budu pokračovat dál :-) Vzhledem k tomu, že jsem měla doma načatou špaldovou mouku, řekla jsem si, že zkusím obměnit nějaké suroviny a uvidíme, co z toho vyjde. Musím říct, že experiment se vydařil a i má neteřinka je má ráda. Prý si ukradla poslední buchtu a nechtěla se rozdělit :-D Já jí tak chápu, taky se nerada o jídlo dělim ;-)
Tak a teď na ten receptík, ať to dlouho neprodlužuju.
Recept na cca 20 buchet (záleží na velikosti):
1/2 kostky droždí (20 g)
300 ml mléka
50 g třtinového cukru
500 g špaldové mouky
60 g rozehřátého másla (ghi nebo i normální) + cca 50 g na vymazání pekáčku
1 žloutek
Náplň:
tvarohová - nízkotučný tvaroh 250 g, 1 žloutek, bio vanilkový cukr
povidlová - povidla a lžíce rumu
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru a necháme vzejít kvásek.
Do mísy dáme mouku, přidáme vykynutý kvásek, žloutek rozšlehaný se zbylým mlékem, cukr a rozehřátý tuk.
Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto, které necháme na teplém místě cca 1 hodinu kynout.
Z vykynutého těsta lžící odkrajujeme kousky těsta. Vytvoříme si kouli, kterou pak rozválíme na placky. Do středu vložíme náplň (tvarohovou či povidlovou) a zabalíme do tvaru buchty.
Jednotlivé buchty skládáme do máslem vymazaného pekáčku spojem dolů. Mezi buchtami necháme menší rozestup a každou potřeme máslem (i po stranách). Jakmile máme pekáček plný necháme buchty ještě 15 minut kynout. Poté pekáček vložíme do vyhřáté trouby na cca 200 stupňů a po chvilce snížíme na 160 stupňů. Pečeme dozlatova cca 30 - 40 minut, dle Vaší trouby.
Upečené buchty vyklopíme, oddělíme a necháme vychladnout. Můžeme posypat moučkovým cukrem a ládování může začít :-).
Dobrou chuť,
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat