úterý 9. září 2014

Donutová buchta

Vzhledem k tomu, že jsem ségře slíbila nějakou pečenou dobrůtku, rozhodla jsem se jí "uplácat" takovou rychlou buchtu. My jí v rodině pečeme už snad milion let a je to vždy jistota. Když máme chuť na nějaký koláč, většinou volíme právě tuhle. Proč? Dá se s ní vyloženě kouzlit. Do základu můžete přidat třeba oříšky, kokos, čoko pecičky, pak po upečené můžete rozříznout a potřít marmeládou nebo polít čokoládou apod. Variant je opravdu velká spousta. A super také na ní je, že je hrníčková, takže žádné vážení ;-)



Taky i forma, do které buchtu dáte je na vás. Můžete těsto vylít na plech nebo dát do dortové formy (kulaté, čtvercové atd.) a nebo jako já, do papírové s dírou uprostřed.

Já jsem právě tuto nazvala donutová buchta, protože vypadá jak obří donut. Ano, jen vypadá, jinak s donutem nemá nic moc společného :-) tak snad se na mě za toto spojení nebudete zlobit.

Teď už k receptu:
2 hrnky hladké mouky
1 hrnek krupicového cukru (může být i třtinový)
1 hrnek mléka
2 vejce
1 prášek do pečiva
1/2 hrnku oleje
2 lžíce kakaa
hrst čoko peciček

Nejdříve do mísy dáme všechny sypké věci, pak přidáme vejce a zalijeme mlékem. Pořádně mícháme, aby se směs spojila. Na závěr přidáme olej. Na začátku vám moc nepůjde spojit, ale po chvilce míchání se olej zapracuje a vznikne vám pěkná kakaová hmota.


To, že je těsto dobře promíchané, zjistíte i tak, že se vám na povrchu začnou vytvářet takové bublinky. Nebojte se toho, je to normální.

Pak těsto nalijeme do připravené formy. Pokud nepoužíváte silikon, doporučuji plech vymazat tukem a vysypat moukou.


Pak plech či formu vložíme do trouby vyhřáté na 160 stupňů a pečeme cca 30 - 45 minut podle velikosti a výšky formy. Samozřejmě kontrolujeme špejlí.

Po vyndání z trouby necháme úplně vychladnout.


Po vychladnutí už zdobíme a připravujeme podle sebe. Můžete klidně už jen pocukrovat a jíst a nebo udělat třeba variantu jako já. Rozkrojila jsem podélně na 2 části. Spodní díl jsem potřela rybízovou marmeládou a přiklopila horním dílem. Pak jsem si rozehřála hořkou čokoládu a potřela jsem jím celou buchtu. Na závěr jsem vršek posypala cukrovím zdobením.


A máme hotovo :-)
Počkáme, až čokoláda trochu ztuhne a pak klidně můžeme jíst.

Tak ať vám chutná,

Péťa






Žádné komentáře:

Okomentovat