Vzhledem k tomu, že jsme na zahradě měli haldy jablek, potřebovali jsme se je zpracovat dříve, než-li se zkazí. Část mamka zpracovává jako jablečné pyré a já se rozhodla pro povidla. Je to docela jednoduché a ze 3 kil uděláte cca 6 menších sklenic. Jsou dobré a bez jakékoliv chemie. Tedy pokud nepočítáte ocet :-)
Recept:
3 kila jablek
3 lžíce octa
800 g cukru
Jablka rozkrojíme na 1/4 a i se slupkou je vaříme ve velkém hrnci na kaši. Jablka se zcela musí rozvařit.
Poté je propasírujeme přes cedník do hlubokého pekáče. Přidáme ocet a cukr a řádně promícháme.
Vložíme do trouby vyhřáté na 150 stupňů a pečeme, dokud se z jablek neodpaří všechna voda, zhnědnou a trochu zhoustnou.
Vyndáme pak z trouby a plníme povidly sklenice. Řádně uzavřeme a překlopíme víčkem dolů a necháme zcela vychladnout.
Povidla takto vydrží hodně dlouho.
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat