Už pár měsíců mě hodně ba raw dobrůtky. Ne, že bych raw stravě holdovala nebo si jí užívala, to ne, maso je prostě maso, ale na raw dortíčkách fakt ulítávám. Je to zas něco jiného než jen piškot či nějaká buchta a tak jsem si říkala, že když se to prodává tak neskutečně draze, že si to doma vyzkouším a když se zadaří, radši si je občas "umixuju" doma.
Nebudu vám tady psát, co je to raw strava, jaké jsou výhody či nevýhody, od toho tu nejsem, ale pokud to slovní spojení ještě neznáte, jen ve zkratce se tomu říká "živá strava". Je to tedy vše dělané za studena či max. do 42 stupňů. U zákusků je super to, že jednotlivé vrstvy se vlastně jen mixují a pak vrství na sebe. Největší práci za vás tedy udělá mixér a pak lednice či mrazák.
No a teď k tomu hlavnímu, jdeme na recept :-)
Recept na dort o průměru 22 cm:
Na korpus:
100 g kešu oříšků natural (namočených aspoň na 4 hodiny do vody)
100 g mandlí natural (namočených aspoň na 4 hodiny do vody)
120 g datlí bez pecek
Na banánovou náplň:
80 ml rýžového mléka (já použila mandlové a taky ok)
180 g datlí bez pecek (namočených na 1 hodinu ve vodě)
1 větší banán
1 lžíce citronové šťávy (já používám třeba bio citronovou šťávu z DM drogerie)
Ovoce do dortu:
2 banány
3 jahody
Na jahodovou náplň:
200 g jahod
120 ml kokosového oleje
2 lžíce medu
Na ozdobu:
2 jahody
Kešu a mandle slijeme a společně s datlemi rozmixujeme v mixéru na lepkavější hmotu. Vezmeme dortovou formu s odnímatelným dnem a hmotu na korpus do ní natlačíme na dno. Dáme vychladit do ledničky.
Nyní si připravíme první náplň (tu středovou). Datle s banánem, mlékem a citronovou šťávou rozmixujeme do krému. Z lednice vyndáme vychlazenou formu s korpusem a krém na něj nalijeme. Nyní dáme ztuhnout na cca 40 minut do mrazáku.
Poté vyndáme a nakrájené jahody a banány na kolečka vyskládáme po celé ploše banánové náplně a dáme opět pár minut chladit.
Nyní si připravíme poslední (vrchní) náplň. Jahody, kokosový olej a med rozmixujeme, formu vyndáme z mrazáku a nalijeme na vrstvu ovoce. Uhladíme a opět vložíme do mrazáku na cca 40 minut.
Dort si poté můžeme ozdobit jahodami dle fantazie a můžeme jíst.
Já jsem ho převážela ve vysokých teplotách na chalupu, tak jsme si ho radši přes noc zamrazila. Taky se to dá jíst, když to necháte cca 30 minut v pokojové teplotě.
Chuťově je vynikající a i ti, co moc neholdují zdravému životnímu stylu si na něm pochutnali.
Chce to jen trpělivost nežli vám ztuhnou jednotlivé vrstvy, ale jinak je to nejrychlejší a nejjednodušší dortík co snad jen jde :-)
Krásný den všem,
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat