V rámci zachování pekařského rodu, jsem se rozhodla, že po dlouhé době upeču tvarohové a povidlové buchty podle receptu mé babičky (buď jí země lehká). Její buchty byly u nás v rodině nepřekonatelné a tak nějak k mému dětství patří. Rozhodla jsem se, že když vyrážíme na dovolenou a tedy i na výlet po krásách Čech, musí k tomu být i buchty. Ty přece na výlety (krom řízku s chlebem a okurkou) patří.
Recept na kynuté tvarohové a povidlové buchty
20 g droždí nebo sáček instantního
300 ml mléka
50 g krupicového cukru
500 g hladké mouky
sůl
1 lžička strouhané kůry z citronu
60 g rozpuštěného másla + cca 50 g na vymazání pekáče a potírání buchet
1 žloutek
Náplň tvarohová:
1 vanička měkkého tvarohu
1 vanilkový cukr
2 lžíce krupicového cukru
Náplň povidlová:
povidla
1-2 lžíce rumu
Ve 100 ml vlažného mléka rozmícháme droždí se lžící cukru, lžící mouky a necháme kynout.
Do mísy prosyjeme zbytek mouky, přidáme vykynutý kvásek, žloutek rozšlehaný se zbylým mlékem, cukr a rozehřátý tuk (60 g). Vypracujeme vláčné, ne příliš tuhé těsto, které necháme asi hodinu kynout.
Z vykynutého těsta lžící vykrajujeme stejně velké kousky a tvarujeme z nich placičky, naplníme je tvarohovou nebo povidlovou náplní.
Okraje těsta spojíme a zformujeme do tvaru buchty. Klademe je do máslem vymazaného pekáčku spojem dolů a potíráme rozehřátým máslem, a to i po stranách, aby se neslepily. Vkládáme je vedle sebe ne příliš těsně, protože nabudou na objemu. Až se pekáč zaplní necháme ještě tak 15 minut kynout.
Troubu rozehřejeme na 200 stupňů a vložíme tam buchty. Po chvíli teplotu zmírníme a dopékáme asi 40 minut dozlatova. Upečené buchty vyklopíme, oddělíme je a necháme vychladnout. Poté je pocukrujeme a máme hotovo :-)
Tak a teď už je jen zabalit sebou a vyrazit do světa ;-)
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat