pondělí 21. července 2014

Lotrýnský quiche aneb jak se peče slaný koláč

K příležitosti svátku mého otce jsem pekla slaný koláč tzv. Quiche Lorraine. Poprvé jsem ho pekla asi tak před dvěma lety a od té doby ho taťka chce pořád :-) Je fakt, že je opravdu vynikajícní.

Slané koláče jsou skvělé hlavně v tom, že si náplň můžete vytvořit dle své fantazie a chuti. U nás je nejoblíbenější slanina, sýry a jarní cibulka. A příprava je opravdu jednoduchá.



Recept na slaný koláč:
listové těsto (můžete použít i křehké)
250 g tvrdého sýra
150 g slaniny
5 ks jarní cibulky
3 vejce + na potření těsta
350 ml smetany ke šlehání
sůl
pepř
muškátový oříšek

Na tyto koláče používám kupované listové těsto. Buď si můžete koupit tu kostku (500 g) a nebo už to rozválené na pečícím papíře. Z té kostky uděláte minimálně 3 základy na slaný koláč, u rozváleného 1 velký a 1 malý. U křehkého těsta též rozválíte cca 1 velký a 1 malý základ.

Nyní si upečeme tzv. těsto na slepo.
Rozválený plát listového těsta vložíme do hluboké formy na koláče a okraje necháme krapet delší, mohou klidně i přesahovat. Při pečení se těsto totiž dost smrskne, tak ať se vám nevytvoří místo mističky jen placka. Poté těsto na několika místě propícháme vidličkou a zakryjeme pečícím papírem i po okrajích tak, aby nám papír vyčuhovat ven z formy. Poté na pečící papír vysypeme fazole (ty nám těsto zatíží a těsto nebude mít tendenci se v troubě nafukovat). Formu vložíme do vyhřáté trouby na 190 stupňů a pečeme 15 minut. Po 15 minutách vyndáme z trouby, sundáme pečící papír s fazolemi a celé těsto potřeme rozšlehaným vejcem a vložíme ještě na 5 minut do trouby.
Pak už je těsto na slepo hotové.

Snížíme troubu na 150 stupňů a připravíme si náplň.

Nakrájíme slaninu na kostičky a usmažíme jí na pánvičce. Já to dělám na sucho, přeci jen slanina trochu tuku pustí, ale kdo chce, může přidat ještě lžíci oleje. Pak nakrájíme tvrdý sýr na malé kostičky a jarní cibulku na malá kolečka. To vše vsypeme do upečeného základu.


Nyní nás čekají poslední kroky.
Smetanu si ušleháme s vejci, přidáme dle chuti sůl, pepř a trochu muškátového oříšku a vlijeme tuto směs do formy až po okraj těsta.


Jakmile toto máme hotové, vložíme do trouby na cca 30 - 35 minut.



Koláč je skvělý jak teplý, tak i studený. Každý ho má rád jinak. Ale garantuju vám, že vám bude chutnat ;-)

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat