Včera jsem předala budoucím novomanželům 3 patra svatebního dortu podle jejich speciálního přání. Každé patro chtěli jiné a zvlášť, což znamená, že jsem je nevrstvila na sebe, jako to u svatebních patrových dortů bývá.
1. nejmenší patro bylo ze světlého piškotového korpusu, pařížské šlehačky a čokoládového ganache.
2. prostřední patro byl tzv. Schwarzwaldský dort s třešněmi.
3. největší patro bylo z mramorového korpusu a tvarohového vanilkového krému s jahodami a malinami.
Na většinu z těchto dortů jsem vám už recepty psala. Novinkou bude recept na ten Schwarzwaldský dort. Ten byl totiž i pro mě novinkou :-) Původně má být s višněmi, ale s nevěstou jsem se domluvila na třešních. Lépe se totiž shání.
Recept na korpus:
7 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
150 g krupicového cukru
1 vanilkový lusk (já dala vanilkový cukr)
150 g jemně nastrouhané hořké čokolády
150 g mletých mandlí
150 g hladké mouky
3 lžičky prášku do pečiva
Recept na náplň:
1 sklenice třešňového kompotu
750 ml smetany ke šlehání
50 g moučkového cukru
3 ztužovače šlehačky
Žloutky a 100 g cukru utřeme do pěny. Vanilkový cukr (či vyškrábnutý lusk) společně s mandlemi, čokoládou vmícháme do žloutkové pěny. Přisypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a důkladně promícháme.
Z bílků a zbytku cukru ušleháme tuhý sníh a jemně jej vmícháme do čokoládového těsta.
Vlijeme do vymazané a moukou vysypané dortové formy o průměru 24 cm(já měla větší). Pečeme 45 - 50 minut při 180 stupních. Upečený korpus necháme vychladnout a rozležet do druhého dne.
Třešňový kompot slijeme, šťávu zachytíme. Stranou si odděláme 12 - 16 třešní na dozdobení. Smetanu šleháme s cukrem do tuha. Korpus prořízneme na 2 - 3 pláty (podle toho, jak je chcete mít tlusté a jak jste dali velkou formu) a všechny postupně poléváme šťávou z třešní a nebo pocákáme mlékem (to dělám já pro větší vláčnost korpusu).
Spodní plát potřeme částí šlehačky, na ní poklademe vypeckované třešně a přiklopíme dalším plátem. Tento postup opakujeme v případě, že máme 3 pláty.
Celý dort potřeme šlehačkou a posypeme čokoládovými hoblinkami. Ozdobíme 12 - 16 kopečky šlehačky a na každý položíme jednu třešni.
A máme hotovo.
Zde vám ještě ukážu pár fotek ostatních dortíků:
No a vzhledem k tomu, že mi z dortů zbylo dost odřezků a zbylo mi i trochu jahod a ganache, rozhodla jsem se udělat tzv. Domácí patlanici.
Do jakékoliv mísy natrháte kousky zbylého korpusu, na to nakladete lžící kousky ganache a mezi to "rozházíte" na plátky nakrájené jahody.
Pak si uvaříte pudink. 1 l mléka, 2 vanilkové pudinky a 4 lžíce cukru.
Uvařeným pudinkem tuto patlaninu zalijeme a necháme ztuhnout.
Pak si ukrajujeme kolik chceme :-)
Já to dělala do cestovních misek, protože naši jeli s mým pejskem na chalupu, tak jsem jim to rovnou připravila na převoz :-) Je to takový vděčný moučník.
Nevypadá sice moc vábně, ale chuť je suprová. Jen varuji, dávejte si toho trochu, je to dost syté a sladké :-D
Přeji vám všem krásný víkend,
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat