Od začátku roku jsem vytvořila více jak desítku různých narozeninových dortů. Rozhodla jsem se, že jednou za čas vytvořim článek o mých pracích z minulosti. Budou řazeny tématicky. Dnes bych se chtěla věnovat potahovaným dortům a modelování.
Mé první pokusy o domácí fondán či potahovací hmotu dopadl katastrofálně. Nelíbil se mi a moc s ním potahovat nešlo. Fotku vám raději ani ukazovat nebudu, zas bych se nad ní rozčílila :-)Rozhodla jsem se, že pro další pokusy si je raději objednám již hotové. Přeci jenom profi je profi ;-)
A práci s hmotou jsem nakonec pokořila. Zjistila jsem, že když máte kvalitní hmotu, jde to vlastně samo.
Já osobně používám K2, která se prodává po 1 kg. Má super mandlovou chuť (hodně připomíná marcipán) a opravdu je elastická. Ale mínusem i u této skvělé hmoty je teplota. Jakmile máte v kuchyni více jak 24 stupňů, už to začíná být adrenalin. Co se stane? Začne se vám lepit, trhat a nabalovat se na všechny možné materiály (od válečku po kuchyňskou desku a vaše ruce). Vše má ale své řešení. Pokud se vám toto stane, ideální je přiskočit s elektrickým větrákem. Vzduch se mírně ochladí a práce je opravdu hned lepší. Pokud máte hmotu stále rozblemstlou, zkuste jí dát chvíli do lednice, ona mírně zatuhne.
Barvení potahovací hmoty je taky hračka. Doporučuju používat při barvení rukavice, takové ty slabé doktorské. Ideální jsou na barvení gelové barvy, které se do hmoty dobře a rychle zapracují.
Gelové barvy používám od Wiltonu, ty jsou fakt pecka.
Dort potažený marcipánem od Dr. Oetkera, kabelka, šaty, sluchátka a kniha tvořená potahovací obarvenou hmotou.
Tohle byl tenkrát můj nejtěžší a nejoblíbenější dort. Tukana jsem si nejdříve nakreslila na papír a postupně jsem na něj vkládala jednotlivé barevné části potahovací hmoty. Je to trochu piplačka, ale výsledek za to stojí.
První narozeninový dětský dort s rozzlobenýma pipinkama tzv. angry birds :-)
Jednotlivé pipinky jsem tvořila v ruce pomocí modelovacích kostic. Pak jsem vše nechala do druhého dne v ledničce zatvrdnout. Trsy trávy jsem tvořila pomocí lisu na česnek :-)
Narozeninový dort pro Adámka byl potažený zeleným marcipánem od Dr. Oetkera a puntíky potahovací hmotou.
Pro Nellinku jsem tvarovala kulaté formy do tvaru jahod. Jedna jahoda měla průměr cca 24 cm. Pecičky jsem tvarovala ručně a lístečky a květy jsem dělala pomocí vypichovačů.
S některými dorty je více a s některými méně práce, ale nemůžu říct, že by některý z nich byl jednoduchý. Pokud dort chcete mít pěkný, přesný či dokonce dokonalý, dáte si na čas a uděláte to raději pořádně. Věřte, že na výsledku je to vždy znát.
Péťa
Žádné komentáře:
Okomentovat