úterý 26. srpna 2014

Tartaletky vždy a všude

Pokud máte chuť na něco malého a lehčího (nemůžu říct zrovna lehkého), určitě zkuste tartaletky.

Já je mám ráda, ale zjistila jsem, že ne vždy jsou dobré. Na Apetit pikniku jsem třeba ochutnala jednu čokoládovou tartaletku s pekanovými ořechy a to se nedalo moc jíst. Drolilo se to, bylo to suché a tedy pokud jste to něčím nezapili, riskovali jste udušení. A tak jsem se na ně těšila. Hold někdy se nezadaří :-)


Já jsem zatím vyzkoušela jen dva druhy. S vanilkovým krémem a s čokoládovým ganachem.



Recept na těsto je u obou stejný:
300 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
200 g Hery (já používám spíš máslo)
1 vejce

Prosátou mouku promícháme s cukrem, přidáme změklé máslo nakrájené na kousky a vejce.
Vypracujeme hladké těsto, které necháme v chladu asi 30 minut odležet. Odleželé těsto rozdělíme na 12 kousků a vtlačíme ho do formiček na tartaletky.
Vložíme do vyhřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 15 minut. Po upečení je necháme ve formičkách mírně zchladnout a pak vyklopíme.

A teď ke krémům.

Vanilkový krém:
300 ml mléka
1 balíček vanilkového pudinku
80 g cukru krupice
2 žloutky
60 g másla

Do hrnce vlijeme 2/3 mléka, přidáme cukr a dáme vařit. Vy zbylém mléce rozmícháme pudinkový prášek a vlijeme do horkého mléka. Za stálého míchání vaříme 2 minuty.
Pudink necháme mírně zchladnout a vmícháme do něj žloutky. Když je puding úplně studený, zašleháme do něj máslo a zdobíme. Na krém přidáme jahody nebo ovoce podle chuti.

 
Čokoládový krém (ganache):
200 g hořké čokolády (nebo mléčné)
200 g smetany ke šlehání
30 g másla
 
Ohřejeme smetanu a do vroucí nalámeme čokoládu, rozmícháme s máslem do hladké hmoty a necháme chladnout. Jakmile vychladne, mírně zhoustne. Plníme jím tartaletky a dozdobujeme dle fantazie. Já použila pekanové ořechy.
 
 
 
Příště chci zas vyzkoušet jiný krém a jiné zdobení. Třeba nějaký mangový či ananasový, uvidíme. Jakmile to otestuju, dám vám vědět ;-)
 
 
Péťa


Žádné komentáře:

Okomentovat