úterý 11. listopadu 2014

Minizákusky vol. 1 - větrníčky a věnečky

Jak jsem slíbila, tak i činím :-) Články jsem chvilku zanedbávala, tak bych to teď chtěla napravit.Dnes se budeme věnovat tématu odpalovaného těsta. Když se vám povede, dá se z něho udělat spousta dobrot. Já zvolila větrníčky a věnečky. 




Tak a jdeme na to.

Recept na odpalované těsto:
250 ml vody
špetka soli
50 ml oleje
200 g hladké mouky
3 vejce

Do vroucí vody přidáme sůl a olej a znovu přivedeme k varu. Naráz vsypeme prosátou mouku a důkladně mícháme, dokud těsto není hladké a nelepí se na stěny hrnce. Mícháme ještě cca 2 - 3 minuty, dokud se na dně hrnce nezačne tvořit bílý povlak. Z těsta by měla být hladká lesklá koule.
Těsto pak přendáme do studené mísy a nejprve vařečkou, pak ručně, propracováváme, dokud nezchladne. Do vlažné hmoty zapracujeme postupně jedno vejce po druhém (moc se tomu nebude chtít, ale když setrváte, vejce se do těsta zapracuje). Těsto musí být pěkně hladké. Pak těsto dáme do cukrářského sáčku s hubičkou a na plech vyložený papírem začneme stříkat tvary větrníků nebo věnečků. 
Poté plech vložíme do vyhřáté trouby na 200 stupňů cca na 20 - 25 minut. 


Upečené větrníky necháme zchladnout a poté je rozkrojíme. 


Správně upečený větrník/věneček nesmí mít uvnitř ani kousek mazlavé hmoty.

Karamelová pasta (doporučuje se dělat den předem, ale nemyslím si, že je to nutné):
50 g krupicového cukru
50 ml smetany

Cukr roztavíme v kastrůlku na světlý karamel, poté přilejeme horkou smetanu a mícháme. Krátce povaříme a necháme odpočinout. Pasta má konzistenci měkkých karamelek.

Vanilkový krém:
300 ml mléka
100 g krupicového cukru
1 balíček vanilkového pudinkového prášku
200 ml smetany ke šlehání

Z mléka, cukru a pudinkového prášku uvaříme hustý pudink a za občasného míchání necháme vychladnout. Pak jej rozšleháme elektrickým šlehačem.
Smetanu ušleháme na tuhou šlehačku a zlehka smícháme s pudinkem. Krémem naplníme cukrářský sáček a nastříkáme na spodní díly větrníků/věnečků.

Karamelová šlehačka:
karamelová pasta
250 ml smetany ke šlehání

Smetanu částečně vyšleháme, když začne houstnout, přidáme karamelovou pastu (2 lžíce si dáme stranou na karamelovou polevu) a vyšleháme na tuhou šlehačku. Nastříkáme na vanilkový krém na větrnících a přikryjeme horním dílem větrníku. U věnečků už nedáváme, jen přiklopíme horní díl.




Karamelová poleva:
150 g moučkového cukru
4 lžíce vody
zbylé 2 lžíce karamelové pasty

Prosátý cukr vymícháme s vodou na hladkou lesklou polevu a přimícháme do ní karamelovou pastu. Polevou potřeme vršky větrníků.


Na vrch věnečků se dává cukroví fondán (ten se dá buď koupit a nebo si ho vyrobíte doma z moučkového cukru a trochy vody)


Moje minivěnečky a větrníčky byly cca 5 cm veliké a z jedné várky jsem udělala cca 12 větrníčků a 12 věnečků.

Je to složitější proces, ale věřte mi, že ta božská chuť za to stojí :-)

Jestli vás recept neodradil, tak hrdě do toho. Sladkou odměnou vám budou ony výtvory.

Péťa

Žádné komentáře:

Okomentovat